Sărbătorile de iarnă reprezintă un motiv foarte bun pentru o evadare la odihnă în munți, la schiat și plimbat, și savurat priveliștile uimitoare ale munților înzăpeziți. O astfel de călătorie cu mașina cu siguranță vă va dărui emoții incomparabile, însă totodată aceasta necesită o pregătire foarte bună al automobilului. Mai jos vă prezentăm check list-ul cu tot de ce trebuie să aveți grijă pentru pentru o excursie sigură și plăcută.
Pregătirea rutei
Stabiliți din timp ruta pe care vă veți deplasa. Pentru asta vă recomandăm să folosiți hărțile online (majoritatea din acestea pot fi instalate ușor pe smartphone și lucrează perfect chiar și fără acces la internet).
Important este să bifați pe hartă punctele unde planificați să vă opriți (pentru popas, odihnă, alimentare).
Pregătirea automobilului
Deoarece călătoria prin munții de iarnă este una imprevizibilă din cauza condițiilor meteorologice, este foarte important ca automobilul să fie într-o stare tehnică bună. Din aceste considerente vă sugerăm să vizitați un service auto (cel mai apropiat de Dvs îl puteți alege aici: Lista service auto) și să verificați:
Pe lângă acestea, este recomandat să înlocuiți covorașele din mașină pe altele din cauciuc (cele textile vor îmbiba umezeala de la zăpadă și se vor usca foarte greu lăsând un miros neplăcut).
Echipare
Pe lângă setul automobilistului standard, este recomandat să aveți în drum următoarele:
Pregătirea șoferului
Nu este un secret că înainte de orice călătorie șoferul trebuie să se odihnească bine. Însă mulți dintre aceștia ignoră regula respectivă și pornesc la drum imediat după ziua de lucru. Decizia respectivă este foarte periculoasă, deoarece concentrarea maximă legată de condițiile meteorologice de iarnă dar și ziua scurtă – seacă puterile cu mult mai repede. Astfel, cea mai optimă decizie este de a porni la drum dimineața.
În cazul perfect – în mașină sunt doi șoferi care se pot înlocui reciproc.
Important:
Trebuie neapărat să urmăriți nivelul de combustibil din rezervor și să vă străduiți să nu îl goliți. Niciodată nu știți peste cât timp veți întâlni o benzinărie „normală” și dacă aceasta va funcționa. Pe lângă acestea, la majoritatea automobilelor moderne pompa de benzină este amplasată nemijlocit în rezervor și se răcește cu ajutorul combustibilului din acesta (respectiv în condițiile în care acesta lipsește există riscul de supraîncălzire al pompei). Mail mult decât atât, în rezervorul gol se formează condensat care în timpul răcirii poate afecta sistemul de alimentație al automobilului.