Rută de weekend: Descoperim insulele Moldovei

20/09/2023
2596
Partajare pe Facebook

Puncte: insula „Turunciuc”,   insula „Inima Moldovei”,  „Insula vacilor fericite”

Timpul frumos motivează să petrecem zilele de odihnă în călătorii prin țară și să descoperim locuri noi. Astfel, pentru acest weekend echipa DriveHub v-a pregătit 3 rute noi, în cadrul cărora vă propune să descoperiți trei insule adevărate, despre care cu siguranță nu ați știut.

 

Insula Turunciuc

s. Cioburciu, 105km

Insula respectivă este situată pe braţul Nistrului între satele Cioburciu și Nezavertailovca. Aici Nistrul trece prin așa-numitul Platou al Nistrului de Jos, o suprafață perfect plană, diferenţele de nivel, aici, fiind minime. Aproximativ între anii 1780-1785, lîngă satul Cioburciu(Ciobruci), Nistrul a format un braţ cu lungimea de 60km, numit Turunciuc. Lățimea acestuia variază de la 34 până la 270m, iar adâncimea constituie 9m.

Acest braţ se ramifica unde rîurile Turunciuc și Nistru se despart ‒ Nistrul continuă să curgă înspre sud-est, iar rîul Turunciuc curge spre est. Aici, între cele două albii se formează o insulă pitorească, împădurită numită, de asemenea, Turunciuc. În 1927 pentru a evita revărsarea Nistrului a fost construit un baraj din blocuri de beton. Mai târziu, acesta a fost distrus de un spărgător de gheață. Actualmente, din construcția barajului au rămas doar câteva elemente de bază, care formează o cascadă artificială.

Ajungând acolo veți observa că sunetul cascadei se aude de la jumătate de kilometru, iar priveliștea verde cu iz de munte vă va tăia respirația.

Important: Locația respective se află pe teritoriul malului drept al Nistrului, respectiImportant: Locația se află pe malul stâng al Nistrului, respectiv este nevoie să treceți controlul de pașapoarte.

Harta rutei

(apăsați pe imaginea de mai jos pentru a deschide harta interactivă)

 

Insula „Inima Moldovei”

s. Naslavcea, 230km

Este unul din cele mai nordice puncte ale țării dar totodată și cel mai îndepărtat de Chișinău. Din start vă sugerăm să porniți la drum cât mai devreme pentru că drumul va ține în jur de 4 ore și să vă asigurați cu provizii și apă.

Satul Naslavcea face parte din lista celor mai frumoase locuri din Moldova. Datorită amplasării sale acesta arată ca un adevărat sătuc de munte. Anume aici Nistrul își arată toată splendoarea și farmecul. Urcând în punctele mai înalte veți putea admira o insulă imensă de o formă deosebită – forma unei inimi. Din această cauză locația respectivă este numită „inima Moldovei”.

Pe lângă relieful excepțional, priveliști incomparabile și verzi, de sus veți putea observa și linia de cale ferată, iar dacă veți avea puțin noroc –  acolo va trece o garnitură de tren.

Mai mult decât atât, în zona Naslavcea neapărat trebuie să vizitați:

  •  Rezervația naturală „la 33 de vaduri” - un fenomen natural unic, amplasat  de-a lungul râului Cosărău;
  • „Lacul albastru” – un lac de argilit, cunoscut pentru culoarea sa unică turcoaz, care nu se mai găsește în alte părți ale țării;
  • Karpov Iar este un monument uluitor al naturii. Este o adâncitură în pământ, unde se găsesc șisturi negre cu fosforiți și argilă ardezie cu amprente de pești sarmați, și plante care au milioane de ani. Lungimea acestui monument al naturii atinge 1000-1200m, decalajele de înălțime ating 112m, iar adâncimea ajunge până la 30m. Pentru această zonă veți avea nevoie de încălțăminte bună și pregătire fizică.
  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – construită în 1905, este deschisă fără întrerupere până în prezent.
  • Peșterele Nagoreni – se află la câțiva kilometri de biserică. În trecut acestea erau folosite de băștinași pentru a se ascunde de invaziile tătare.

Harta rutei 
(apăsați pe imaginea de mai jos pentru a deschide harta interactivă)

 

Insula vacilor fericite

s. Pohrebea, 33km


La o distanță sub 50 de kilometri de căpitală, în apropierea satului Pohrebea este amplasată o insula cu o denumire foarte haioasă – „Insula Vacilor Fericite”. Denumirea respectivă se datorează vacilor care sunt lăsate să pască liber pe această insulă. Ele sunt aduse de către localnici primăvara și luate toamna târziu. Localnicii ajung la vacile sale cu bărcile, ceea ce o pot face și turiștii care doresc să vadă această insulă mai aproape.

Harta rutei 
(apăsați pe imaginea de mai jos pentru a deschide harta interactivă)

 

Vă place să descoperiți locuri uimitoare din țara noastră? Vedeți și alte rute de weekend aici: Lista cu Rute de Weekend.

Surse: locals.md, diez.md, inimanistrului.md, tourismpmr.org

Autori foto: Maxim Ciumaș, Igor Sârbu, Moldova Travel, Wikimapia, Point