18/08/2023
4211
Partajare pe Facebook

În ultima lună de vară nu este nimic mai plăcut decât o escapadă spre unul din locurile superbe de pe malurile Nistrului – acolo unde este prospețime, apă și priveliști incomparabile. Echipa DriveHub vine cu un top a celor mai frumoase locații amplasate pe malul celui mai mare râu din Moldova.

1. Naslavcea, distanța 230 km

Este unul din cele mai nordice puncte ale țării dar totodată și cel mai îndepărtat de Chișinău. Din start vă sugerăm să porniți la drum cât mai devreme pentru că drumul va ține în jur de 4 ore și să vă asigurați cu provizii și apă.

Satul Naslavcea face parte din lista celor mai frumoase locuri din Moldova. Datorită amplasării sale acesta arată ca un adevărat sătuc de munte. Anume aici Nistrul își arată toată splendoarea și farmecul. Urcând în punctele mai înalte veți putea admira o insulă imensă de o formă deosebită – forma unei inimi. Din această cauză locația respectivă este numită „inima Moldovei”.

Pe lângă relieful excepțional, priveliști incomparabile și verzi, de sus veți putea observa și linia de cale ferată, iar dacă veți avea puțin noroc –  acolo va trece o garnitură de tren.

Mai mult decât atât, în zona Naslavcea neapărat trebuie să vizitați:

  •  Rezervația naturală „la 33 de vaduri” - un fenomen natural unic, amplasat  de-a lungul râului Cosărău;
  • „Lacul albastru” – un lac de argilit, cunoscut pentru culoarea sa unică turcoaz, care nu se mai găsește în alte părți ale țării;
  • Karpov Iar este un monument uluitor al naturii. Este o adâncitură în pământ, unde se găsesc șisturi negre cu fosforiți și argilă ardezie cu amprente de pești sarmați, și plante care au milioane de ani.

Lungimea acestui monument al naturii atinge 1000-1200m, decalajele de înălțime ating 112m, iar adâncimea ajunge până la 30m. Pentru această zonă veți avea nevoie de încălțăminte bună și pregătire fizică.

  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – construită în 1905, este deschisă fără întrerupere până în prezent.
  • Peșterele Nagoreni – se află la câțiva kilometri de biserică. În trecut acestea erau folosite de băștinași pentru a se ascunde de invaziile tătare.

Harta rutei aici: HARTĂ 

2. Climăuții de Jos, distanța 131km

Vă sugerăm să vă faceți provizii de mâncare și apă, pentru că timpul de deplasare atinge în jur de 2,5 ore. Mai mult decât atât, pentru această excursie vă recomandăm să folosiți un automobil care nu „are frică de asfalt deteriorat sau chiar lipsa acestuia”.

Comuna respectivă face parte din componența raionului Șoldănești. Climăuții de Jos vă vor mira cu mărimea rezervației naturale. Ajungând aici neapărat trebuie să coborâți (cu condiția că sunteți echipați cu haine și încălțăminte comode) spre defileul din cursul inferior al râului.

Aici în regiunea locațiilor Țiglău și Movila malurile râului sunt lipsite de plante, astfel încât veți putea savura stânci cu forme diferite, peșteri mici și defileuri.

Totodată în regiunea Țiglău veți putea vedea multe cascade și adâncituri. Cea mai mare dintre ele se numește „Lidia” și atinge 4 m.

Harta rutei aici: HARTĂ 

3. Vadul lui Rașcov, distanța 130km

Din start vă recomandăm să faceți provizii de mâncare și apă, pentru că  timpul în drum atinge 2,5 ore. Mai mult decât atât, pentru această rută vă recomandăm să folosiți un automobil care nu „are frică de asfalt deteriorat sau chiar lipsa acestuia”.

Intrând în sat (amplasat la 23 km de orașul Șoldănești și 104 km de Chișinău) și coborând în vale parcă ruptă dintr-un film istoric, vă veți regăsi într-un sat foarte vechi și uimitor. Străzi înguste, garduri de piatră cu stâlpi largi de la porți, case mici și liniște - toate acestea creează o atmosferă unică de Evul Mediu. De menționat că aici cândva se amplasa o piață imensă pentru că exact prin această regiune trecea ruta comercială care lega Vestul cu Europa.

Parcați mașina și continuați să mergeți pe jos printre case spre malul Nistrului. Aici vă așteaptă un mal impresionant de lat acoperit cu copaci și stânci. Deplasându-vă pe mal în continuare în scurt timp ajungeți la punctul principal – cimitirul străvechi evreiesc – unul din cele mai mari și vechi din Europa.

Sute de  pietre de morminte, cu inscripții în ebraică fascinează prin amploarea și numărul acestora, iar coasta pitorească și liniștea completă nu fac decât să completeze această atmosferă misterioasă. Aici pe mal vă sfătuim să faceți un popas, să vă odihniți și să savurați din liniștea și peisajele incomparabile.

Harta rutei aici: HARTĂ 

4. Țîpova și Horodiște, distanța 100km

Între satele Țîpova și Horodiște este amplasată o zonă cu un landșaft natural deosebit – terasele antice ale Nistrului și valea pîrăului Țîpova. Valea respectivă formează un canion cu o adâncime de aproape 200m în cursul său mijlociu. Aici, de-a lungul râului, se pot observa zeci de cascade mici, precum și stânci de calcar toltre cu forme ciudate. De asemenea, este interesant că pe marginile stâncilor din zona Țîpova s-au păstrat rămășițele cetății getice.

Harta rutei aici: HARTĂ 

5. Vadul lui Vodă, distanța 22km

Este o locația ultra cunoscută, unde se odihnesc în special locuitorii Chișinăului. Vă recomandăm să nu mergeți la plajă dar să virați de pe drumul central spre dealul abrupt. De aici se deschide o priveliște excepțională asupra orășelului micuț și Nistrului. Un alt mare avantaj al acestei locații este faptul că aici practic niciodată nu există lume, respectiv locul este unul potrivit pentru un picnic romantic cu o priveliște uimitoare.

Harta rutei aici: HARTĂ 

6. Podoima, distanța 143km

Important: Locația se află pe malul stâng al Nistrului, respectiv este nevoie să treceți controlul de pașapoarte.

Aici, din punctele mai înalte puteți vedea cum Nistrul formează o curbă, iar direct pe apă s-a format o linie verde forestieră. Mai mult decât atât, dacă veți avea noroc cu condițiile meteorologice – veți putea vedea norii foarte aproape.

Harta rutei aici: HARTĂ 

7. Speia, distanța 90km

Important: Locația se află pe malul stâng al Nistrului, respectiv este nevoie să treceți controlul de pașapoarte.

Un mal perfect întins și plat al Nistrului, unde râul formează curbe imense. De menționat că în această zonă există locuri foarte frumoase și pe malul drept al râului.

Harta rutei aici: HARTĂ 

Vă place să descoperiți locuri uimitoare din țara noastră? Vedeți și alte rute de weekend aici: Lista cu Rute de Weekend.

 

Surse: locals.md, diez.md, eu4moldova.eu

Autori foto: Maxim Ciumaș, Igor Sârbu, Moldova Travel, Wikimapia, Point