04/11/2022
118
Partajare pe Facebook

Noiembrie ne bucură cu un timp deosebit de călduros ceea ce este un motiv în plus pentru a descoperi o locație nouă, unde cu siguranță încă nu ați mai fost. De data aceasta vă propunem să vizitați raionul Șoldănești unde vă așteaptă niște priveliști cu adevărat excepționale.

Dăm start rutei din căpitală și ne îndreptăm prin Orhei și Step Soci în direcția orașului Șoldănești. Important este să vă asigurați cu termosuri cu băuturi și caserole cu gustări. Acestea vă vor fi de ajutor mai târziu. Orientându-vă după hartă, ajungeți la Șoldănești, faceți cunoștință cu orășelul însă nu vă opriți ci continuați drumul spre satul Vadul Rașcov – prima destinație al rutei.

Vadul Rașcov și cimitirul antic evreiesc

Intrând în sat (amplasat la 23 km de orașul Șoldănești și 104 km de Chișinău) și coborând în vale parcă ruptă dintr-un film istoric, vă veți regăsi într-un sat foarte vechi și uimitor. Străzi înguste, garduri de piatră cu stâlpi largi de la porți, case mici și liniște - toate acestea creează o atmosferă unică de Evul Mediu. De menționat că aici cândva se amplasa o piață imensă pentru că exact prin această regiune trecea ruta comercială care lega Vestul cu Europa.

Parcați mașina și continuați să mergeți pe jos printre case spre malul Nistrului. Aici vă așteaptă un mal impresionant de lat acoperit cu copaci și stânci. Deplasându-vă pe mal în continuare în scurt timp ajungeți la punctul principal – cimitirul străvechi evreiesc – unul din cele mai mari și vechi din Europa. Sute de  pietre de morminte, cu inscripții în ebraică fascinează prin amploarea și numărul acestora, iar coasta pitorească și liniștea completă nu fac decât să completeze această atmosferă misterioasă. Aici pe mal vă sfătuim să faceți un popas, să vă odihniți și să savurați din liniștea și peisajul incomparabile.


Socola și priveliștile incomparabile spre Nistru

Întorceți-vă la mașină și continuați drumul după hartă până în satul Socola, care se află tot pe mal. Aici, în afara satului, veți găsi unul dintre cele mai mari și mai neexplorate complexe de stânci din Moldova. Potrivit savanților, acesta datează din secolul al X-lea și este format din 4 niveluri, din care se deschide o panoramă incomparabilă.


Important: Vă sugerăm să aveți cu voi haine și încălțăminte comode, pentru că distanța drumeției este destul de lungă dar totodată să aveți și provizii pentru al doilea popas cu vederi spectaculoase.

Apăsați pe imagine pentru a deschide harta detaliată a rutei:

Surse foto: www.wikimapia.md; www.agora.md;www.wikimedia.org;www.natura.md