29/09/2022
2226
Partajare pe Facebook



În țara noastră există mai multe rezervații naturale, scopul cărora este de a păstra speciile rare și unicale de animale, păsări și plante care se află pe cale de dispariție și nu se întâlnesc în alte zone. Una din aceste rezervații este „Pădurea Domnească” de la Nordul Moldovei, care la rândul său este unica locație în lume locuiesc zimbrii.



Astfel, la distanța de două ore și jumătate de la capitală, în direcția spre or. Florești, este așezată una din cele mai mari rezervații naturale – suprafața acesteia constituie șase mii de hectare. Aici pot fi întâlniți mistreți, o familie de cerbi, pisici de pădure, jderi și nurci. Însă asta nu e tot, principala atracție al rezervației – zimbrii pentru care a fost amenajat un teritoriu special.



Din motivul că ruta nu este una din cele mai scurte, vă recomandăm să faceți provizii de apă, să pregătiți termosuri cu cafea și gustări. Toate acestea vor fi un supliment perfect la priveliștile naturale uimitoare care vă așteaptă pe drum – diferențe de altitudine ale reliefului, lacuri, râuri și sate autentice moldovenești unde cu siguranță veți face popas.

Ajungând până la satul Moara Domnească, orientându-vă după indicatoare virați pe drumul secundar care vă va duce direct prin Codri. Vă recomandăm să faceți aici un popas și să vă plimbați prin una din cele mai mari și bătrâne păduri din Moldova.



Continuând drumul ajungeți la o parcare amenajată, chiar la porțile zimbrăriei – unicul loc din Moldova unde pot fi găsite aceste mamifere fantastice. Aici îi puteți admira de pe un balcon special amenajat sau (dacă aveți curaj) puteți coborâ pe teren și atunci veți fi la distanța grosimi unui gard. Firesc, hrănitul, mângâiatul și joaca cu zimbrii este interzisă. Apropo, în Europa trăiesc doar 4000 de zimbri, iar circa 6 din ei sunt în Moldova.

Totodată, pe teritoriul zimbrăriei este amenajat loc pentru odihnă și recreere cu fotolii improvizate din lemn amplasate în jurul unui stejar bătrân. Pe lângă acestea puteți face poze la în fața unui monument imens de zimbru executat din lemn sau a unui vultur. 



Luându-vă rămas bun de la mamiferele unicale, întoarceți-vă pe drumul principal și înaintăm spre Glodeni și neintrând în oraș virați spre satul Cheile Butești. Aici, la cel mai înalt punct al recifului barierei de calcar care din depărtare are forma unui cap de elefant – vă așteaptă o peșteră antică și imensă. Lungimea acesteia este peste 2000m, lățimea 125m, iar înălțimea – 40m. Locația merită a fi vizitată fără dubii.



Continuând excursia conform hărții (harta interactivă prezentată mai jos) ajungeți într-o altă rezervație uimitoare „Suta de movile”. Urcând într-un punct mai înalt pot fi observate ușor că în realitate aici sunt amplasate cu mult mai multe movile și dealuri (sunt peste 3000), iar înălțimea acestora variază de la 1,5m până la 30. De menționat că acest fenomen natural incomparabil a fost descris de Dimitrie Cantemir în lucrarea „Descrierea Moldovei”.



Aici se recomandă să organizați un popas mai îndelungat pentru a vă odihni și a savura priveliștele incomparabile. Totodată aici puteți planifica următoarea excursie de weekend. Mai multe idei de rute puteți vedea aici: Rute de weekend.

Apăsați pe imagine pentru a deschide hartadetaliată a rutei.



Surse foto: www.publica.md, www.2mnews.ro, facebook.com/padurea.domneasca, wikipedia.org/wiki/Cheile_Butești, www.enjoytravel.md/