08/09/2022
517
Partajare pe Facebook

Septembrie este o lună perfecta pentru călătorii prin Moldova. Vremea plăcută fără caniculă și frumusețea naturii reprezită un motiv perfect pentru a evada din oraș, nu-i așa?  Vă prezentăm a doua rută de weekend pentru întreaga familie. 

Biserica romano-catolică, Orhei

Ați știut că în Moldova au rămas doar câteva biserici romano-catolice executate în stil gotic și care se deosebesc esențial de bisericile tradiționale? Una dintre acestea se află în orașul Orhei (str. Vasile Mahu 117). Construcția acesteia a durat din 1904 până în 1915. În timpul URSS aceasta a fost transformată în sală sportivă, depozit după care era practic distrusă. În 2005 datorită eforturilor preotului Klaus Kniffke clădirea a fost întoarsă comunității catolice din Orhei și redeschisă în 2008.

Podul suspendat, Rezina

Ne luăm rămas bun de la oraș și ne îndreptăm la Nord- Est prin satul Step Soci (fondat, apropo, în 1899) și ne îndreptăm pe un drum pitoresc spre orașul Rezina. Pe drum trecând prin păduri savurăm serpentine pitorești, diferențe de înălțimi și moriști eoliene.

Neajungând până la orașul Rezina virăm la stânga pe drum adiacent (vedeți harta de mai jos) și continuăm deplasarea până ajungem la o parcare improvizată. De aici se deschide o priveliște uimitoare spre canion și podul suspendat. Parcăm mașina și ne deplasăm pe cărare nemijlocit spre pod (recomandăm să purtați încălțăminte comodă și care nu alunecă).

Podul respectiv a fost contsruit în anul 1986 și destinat pentru rețelele inginerești, iar actualmente acesta se folosește pentru fotografii și „ropejumping”. Înălțimea acestuia constituie 130m, lumgimea 230m. De aici se deschide o priveliște de nedescris asupra canionului și pădurii.

 

Cascada, Complexul mănăstirii Saharna

Continuăm deplasarea spre a treia destinație – Complexul mănăstirii Saharna. Întrând în orașul Rezina și orientându-vă după indicatoare ajungeți până la intrarea în complex. Acesta este unul din cele mai mari centre de pelerinaj din țară și include: mănăstire rupestră, cascade, biserici antice din piatră, casa preotului și al brutarului. Pe lângă acestea aici vă așteaptă o grotă pitorească cu lungimea de 16 km, unde și-au găsit locul peste 30 de cascade.

Mergând după indicatoare în jur de 30 de minute veți ajunge până la cea mai mare cascadă cu înălțimea de 10m, apa căreia formează o adâncitură, numită „Groapa Țiganului”.  Mai mult decât atât, pe teritoriul complexului pot fi găsite ruinele cetății geto-dace. 

Apăsați peste imaginea de mai jos pentru a deschide harta cu ruta.

Surse foto: www.itinari.com/homobosmicos, i1.wp.com/orheianca.eu