La prima vedere, spălarea unui automobil este un proces foarte simplu și inofensiv, plăcut în special pe timp de caniculă, însă, de fapt nu este așa. Pentru ca „procedura” să nu lase urme pe caroseria mașinii sub formă de zgârieturi, cum ar fi rosături abrazive, pete albe și decolorate sau chiar vopsea dezbătută, vă recomandăm să vă aflați toate nuanțele spălării auto din articolul de mai jos.
De ce este important să spălăm automobilul?
Este extrem de important să vă păstrați mașina curată și iată câteva motive:
Vara, chiar și o mașină curată la prima vedere, trebuie spălată cel puțin o dată la 2 săptămâni. Procedurile de apă și curățarea interiorului vor ajuta la menținerea luciului mașinii la exterior, iar în interior vot preveni depunerea prafului alergen, uscarea tapițeriei din piele și a detaliilor de decor.
Important: după ce ați spălați mașina, este important să nu ieșiți imediat pe drum. Oricât de bine aceasta este ștearsă după spălare, apa acumulată în goluri, precum și umezeala de pe caroserie, va servi drept un magnet pentru depunerea instantanee a prafului, în special pe ușa portbagajului, luneta și bara de protecție din spate. Este recomandat să lăsați mașina fără mișcare pentru ceva timp după spălare, astfel încât aceasta să se usuce definitiv.
În timpul iernii, este important în mod regulat să spălați de pe mașină reactivii pe care serviciul de întreținere a drumurilor le pulverizează pe asfalt. De menționat că, dacă mașina nu este păstrată într-un garaj încălzit sau într-o parcare acoperită și încălzită - este important ca toate crăpăturile, orificiile și lăcățele să fie bine suflate cu aer comprimat sub presiune pentru a evita înghețarea ușilor, ferestrelor și lacătelor. De asemenea, se recomandă să aplicați asupra garniturilor de cauciuc ale ușilor un spray special de silicon după fiecare spălare pentru a le menține în stare bună.
Important: În timpul unui ger mai mare și mai sever, spălarea automobilului poate fi amânată, deoarece apa pătrunde chiar și în microfisurile din vopsea, îngheață și distruge starea acesteia. Mai mult, dacă spălați mașina la o spălătorie cu autoservire, spuma cu care acoperiți automobilul va îngheța instantaneu, efectiv va trebui să fie „dezbătută” împreună cu vopseaua.
Primăvara/Toamna – bineînțeles, ar trebui să țineți cont de perioadele de tranziție, când afară ploua sau se topește zăpada. O mașină curată după doar câțiva metri va căpăta aspectul murdar inițial.
Este una dintre cele mai bune variante, cu acuratețe, atenție, cu respectarea tuturor regulilor și folosind detergenți de înaltă calitate. Dar, din păcate, această opțiune nu este disponibilă pentru toată lumea, așa că spălătoriile auto cu autoservire nu sunt o opțiune atât de proastă. Nu este un secret pentru nimeni că timpul petrecut pentru o spălare amănunțită se ridică bine, dar, în același timp, puteți face totul singur, ștergeți mașina și aplicați cosmetica auto necesară.
O bună opțiune de spălare tradițională, cu condiția să găsiți o astfel de spălătorie unde mașina va fi spălată cu înaltă calitate și grijă. De asemenea, aceasta este o opțiune excelentă pentru spălare în sezonul rece, deoarece multe dintre astfel de spălătorii dețin instalație de aer sub presiune, care suflă apa din toate golurile, orificiile, lacătele, etc. Mai mult, în cele mai multe cazuri este posibil de lăsat mașina și cheile angajaților spălătoriei, iar când procedura va fi gata, aceștia vor reveni cu un apel.
Spălătoriile de acest tip economisesc timpul (în mediu timpul de spălare variază de la 4 la 6 minute), însă există o părere precum acestea distrug stratul de vopsea din cauza acțiunii mecanice foarte dure a periilor și chimiei excesiv de active. În această situație totul depinde de administrația spălătoriei- dacă se folosesc detergenți buni, periile sunt înlocuite strict conform reglementărilor și sunt prezente filtre de apă de înaltă calitate, nu există niciun pericol pentru mașină.
Însă, din păcate nu există garanții că în cadrul spălătoriei auto la care ați oprit toate normele respective sunt respectate. În cazul nerespectării acestora, vopseaua mașinii va rămâne decolorată și mai puțin lucioasă, iar urma abrazivă va fi vizibilă clar la soare pe toată caroseria mașinii.
Cum spălăm corect automobilul
Etapa 1 - Caroseria se umezește cu multă apă, cu un jet de apă se spală murdăria mai mare, arcurile roților, etc. La spălarea grilei din față trebuie să aveți grijă ca jetul puternic de apă să nu deterioreze celulele radiatorului;
Etapa 2 – Se aplică o cantitate mare de spumă densă;
Etapa 3 - Cu un burete foarte moale se spală locurile mai murdare;
Etapa 4 – Așteptare pentru ca spuma să înmoaie și să dizolve murdăria (2-3 minute);
Etapa 5 – Se spală foarte bine spuma (de dorit cu apă demineralizată (osmos);
Etapa 6 – Cu ajutorul unei micro fibre se șterge caroseria foarte grijuliu și atent.
Important: Dacă mașina dumneavoastră este foarte murdară, este recomandat să mergeți la cea mai apropiată spălătorie auto cu autoservire (nu una automată) pentru a îndepărta toată murdăria. Pentru deplasarea unui autoturism cu roțile, geamurile, oglinzile, luminile față și spate murdare, poliția rutieră poate aplica amendă.
Curățenia automobilului este extrem de importantă din multe motive, la care adesea mulți șoferi nici măcar nu se gândesc:
Pentru vopsea – o mașină curată și strălucitoare reflectă mai bine razele solare și se încălzește mai puțin la soare;
Pentru siguranță - geamurile, oglinzile și dispozitivele de iluminat curate reprezintă o garanție că veți vedea situația de pe drum la 100% și că toți ceilalți participanți la trafic vă văd. În plus, riscul că o bucată de murdărie sau de pământ uscat și dur ca piatra să zboare într-o altă mașină este minim;
Pentru sănătate - curățenia din salon este garanția protecției împotriva dezvoltării diferitelor tipuri de alergii (la polen, praf, etc) și, de asemenea, vă va menține mâinile și hainele curate;
Pentru mediu – mașinile murdare care răspândesc praf și noroi uscat pe străzi nu fac decât să agraveze situația ecologică deloc perfectă a orașului.
Apropo, găsiți harta cu catalogul spălătoriilor auto și alegeți-o pe cea mai apropiată.
Apăsați pe imaginea de mai jos pentru a deschide harta interactivă