Toamna este anotimpul pentru a verifica starea ștergătoarelor de parbriz. Ploaia și murdăria vă vor demosntra dacă este timpul să înlocuiți ștergătoarele pe unele noi sau încă nu. Mai jos vă vom povesti ce tipuri de ștergătoare există și cum trebuie să alegeți cel mai potrivit model.
La alegerea unei noi perechi de ștergătoare inițial trebuie să alegeți construcția potrivită a acestora. Pe piață se propun 4 tipuri:
Cu carcasă – cel mai des întâlnit model și ieftin model. Linia de cauciuc a ștergătorului este fixată pe un suport și prinsă cu pârghii mici. Cu timpul acestea îți pierd din rigiditate și apasă ștergătorul pe geam tot mai slab. Ca rezultat – pe parbriz rămân urme.
Fără carcasă – se deosebesc radical de varianta clasică cu carcasă. Au un aspect mai estetic și alt principiu de funcționare. Pentru apăsarea acestora nu se folosește sistem de pârghii. Datorită bazei elastice, ștergătorul se potrivește strâns pe sticlă și îi urmează forma.
Hibride – au apărut în vânzare relativ recent. Inițial cu astfel de ștergătoare se dotau doar automobile de clasa premium. Acum însă, acestea pot fi găsite în vânzare liberă. Acestea combină proprietățile ștergătoarelor cu carcasă datorită prezenței pârghiilor și totodată celor fără carcasă datorită aspectului estetic și aerodinamicii pentru că întreaga construcție este ascunsă în interior.
De iarnă – se întâlnesc mai rar. Se diferențiază cu o structură mai elastică care nu permite umezelii să pătrundă în interior. Totodată elementul de curățire este format dintr-un cauciuc mai moale. Mai mult decât atât, se întâlnesc modele cu încălzire electrică care împiedică depunerea gheții, însă totodată necesită conectare și deservire specială. Astfel de modele se găsesc mai rar, de aceea nu ne vom axa pe ele în continuare.
Ștergătoarele cu carcasă, avantajele principale: preț mic, accesibilitatea, simplitatea. Neajunsuri: durata scurtă de viață a elementului de cauciuc, lipsa aerodinamicii, depunerea intensivă a gheții.
Ștergătoarele fără carcasă, avantajele principale: comoditatea folosirii, universale, rezistență la depunerea gheții, preiau forma parbrizului, se montează ușor, aerodinamice, ușoare. Neajunsuri: în cazul alegerii lungimii incorecte nu se atașează bine de sticlă.
Ștergătoarele hibride, avantajele principale: duratp lungă de funcționare, rezistență la depunerea gheții, preiau forma parbrizului, se montează ușor, aerodinamice, se fixează bine p sticlă. Neajunsuri: prețul ridicat.
Cel mai simplu și evident răspuns – atunci când după acționarea acestora parbrizul rămâne în linii și murdărie. Pe lângă aceasta există și alți indicatori – apariția sunetelor neplăcute în timpul lucrului, fixarea proastă pe sticlă.
Există câteva criterii importante care trebuie luate în considerație în timpul alegerii ștergătoarelor noi:
Lungimea – unul din factorii cei mai importanți, care influențează direct funcționarea acestora. Dacă ștergătoarele vor fi mai scurte decât lungimea recomandată – acestea nu vor putea curăța geamul intergal și vor lăsa zone întregi murdare. Dacă vor fi mai lungi – pot atinge unul pe altul ceea ce poate duce la deteriorarea mecanismelor și totodată nu vor fi lipite de sticlă integral.
Tabelele cu lungimile recomandate a ștergătoarelor le puteți găsi în cartea cu instrucțiuni a automobilului, în spațiul online dar și pe cutiile ștergătoarelor. Producătorii deseori indică pe ambalaj modelele de automobile compatibile.
Metoda de fixare - pe unele modele pot fi aplicate adaptoare care se potrivesc cu majoritatea modelelor. Însă totuși vă recomandăm să verificați compatibilitatea și tipul de fixare din timp. Mai jos vă arătăm ce metode de fixare există.