21/07/2023
469
Partajare pe Facebook

În perioada caniculară lupta pentru un loc la umbră devine tot mai actuală. Totuși, ce măsuri trebuie întreprinse dacă automobilul a stat toată ziua în soare? Aflați totul de răcirea interiorului mașinii în articolul de mai jos.

Cât de periculoasă este temperatura ridicată în salon?

Nu este un secret că atunci când temperatura aerului din parcare ajunge la 35  de grade Celsius, temperatura în salonul automobilului pe și pe elementele acestora atinge nivelul de 55-60 de grade.  Astfel, din aceste considerente există următoarele categorii de riscuri:

  • Risc pentru oameni și animalele de companie

O astfel de temperatură a aerului din salon și pe suprafețele din acesta pot duce la arsuri, sufocare, creșterea tensiunii, pierderea concentrației, amețeală, greață, pierderea cunoștinței.  În cazul animalelor de companie gravitatea consecințelor enumerate mai sus crește înzecit și se poate solda cu moartea acestuia.

Pe lângă acestea, potrivit experților, la o astfel de temperatură elementele de plastic fiind încinse elimină în salon aburi și miros toxic, periculos pentru sănătate. 

Important. Dacă animalul de companie este lăsat în automobil închis în astfel de condiții, stăpînul acestuia poate fi sancționat potrivit Codului Penal. „Tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor care a cauzat mutilarea ori moartea acestora se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 750 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 180 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an”.

  • Risc de explozie

Razele solare și temperatura ridicată din automobil pot deveni cauza exploziei recipientelor  în care se află lichide sau gaze sub presiune - de exemplu brichete, sticle cu deodorante, sticle cu produse chimice pentru automobile, etc. 

Dacă o potențială explozie a unei sticle de apă gazată se soluționează cu o curățare chimică a salonuluii, atunci explozia unei butelii cu gaz cu siguranță va provoca incendierea automobilului. 


 

  • Risc pentru alimente

Firesc, în condiții de temperatură ridicate, orice mâncare și alimente se vor altera foarte repede. Din aceste considerente cea mai bună soluție sunt lăzile frigorifice. 

Important: Cu cât temperatura aerului este mai ridicată cu atât numărul de ore de păstrare a temperaturii este mai mic.

Cum răcorim salonul automobilului

Dacă totuși automobilul dvs a stat o zi întreagă la soare și este încins de-a binelea vă propunem următorii pași pentru al îl răcori cât mai repede și eficient. 

  • Automobil fără climatizator 

 Din start automobilul trebuie aerisit foarte bine astfel încât aerul fierbinte să iasă afară. Pentru asta trebuie să deschideți geamurile (dacă parcarea acestuia permite - deschideți ușile). Totodată dacă mașina are în dotare trapă - de asemenea trebuie să o deschideți (aerul fierbinte are proprietatea de a se ridica în sus). 

 

În paralel cu aerisirea porniți suflarea aerului la putere maximă, pentru a răcori conductele de aer, însă nu îndreptați fluxul de aer spre parbriz.  


 

Luați o bucată de țesătură moale și înmuiați-o în apă simplă. Cu această țesătură umedă treceți peste elementele de plastic și piele. În procesul de evaporare de pe aceste suprafețe, apa va le va răcori semnificativ.  Aceiași bucată de țesătură poate fi întinsă pe cotieră sau volan - apa se va evapora rapid și va oferi o răcire eficientă. 

 

  • Automobil dotat cu climatizator

După ce ați efectuat pașii enumerați mai sus, trebuie să porniți climatizatorul (butonu AC). Important este să nu îl setați la temperatura „LOW”  și la putere de suflare maximă spre parbriz. Din cauza diferenței mari de temperatură dintre aer rece și parbriz încins, acesta poate crăpa. 

Se recomandă să folosiți regimul „AUTO”, astfel ca sistemul să seteze automat puterea de suflare și zona.  

Important: Diferența bruscă și foarte mare de temperaturi poate dăuna sănătății omului provocând răceli, afecțiuni ale pielii, alergii, etc. 

  • Automobil dotat cu climatizator și ventilarea scaunelor

În cazul automobilelor de clasa premium dotate inclusiv și cu sistem de ventilare a scaunelor lucrurile stau și mai simplu. După efectuarea pașilor indicați în punctul 1 și pornirii climatizatorului în regim „AUTO” trebuie activat sistemul de ventilare a scaunelor și astfel lăsat să lucreze 5 minute. După aceasta puteți urca în automobilul răcorit și confortabil și pleca la drum. 

 

Cum prevenim supraîncălzirea salonului mașinii

Cu toții cunoaștem fraza „Este mai ușor să previi boala decât să o tratezi”. Cu temperatura din salon este o situație similară - este cu mult mai ușor de a răci salonul automobilul care a stat la umbră decât cel care a stat toată ziua în soare.

Apropo, o topul recomandărilor cum automobilul poate fi protejat de soare l-am prezentat mai devreme aici: RECOMANDĂRI CUM PROTEJĂM AUTOMOBILUL DE SOARE