DriveHub este o platformă destinată mai mult decât doar vânzarea și cumpărarea automobilelor. DriveHub este un loc unde fiecare pasionat de mașini poate găsi o mulțime de informații interesante și utile. Știm cât de importantă și responsabilă este achiziția primei mașini, câte întrebări rămân fără răspuns și de aceea am pregătit un mic ghid pentru șoferii începători, în care am încercat să acoperim toate aspectele posibile.
1 Cum stabilesc ce automobil vreau
Per general, marca, modelul și tipul de combustibil al automobilului se aleg în funcție de preferințe și necesități personale zilnice.
Motorizările la fel se aleg individual în funcție de regimul și modul de exploatare zilnică:
Important – nu există un automobil perfect. Fiecare model în parte are atât puncte forte cât și puncta mai slabe. Astfel, cel mai bun automobil este acela pe care l-ați ales reieșind din preferințele și criteriile proprii.
2 Automobil nou sau cu parcurs
De la bun început trebuie să decideți – optați pentru un automobil nou din salon, sau la mâna a doua. Ambele categorii au o serie de avantaje dar și dezavantaje
Automobilele noi:
Automobile cu parcurs:
Astfel, în cazul în care optați pentru un automobil nou – trebuie să verificați foarte atent toate punctele din contractul de vânzare.
În cazul în care optați pentru automobil cu parcurs – trebuie să îi verificați toate sistemele foarte minuțios la un service centru „de încredere”.
3. Unde caut automobil
În cazul în care ați optat pentru un automobil nou – procedura este foarte simplă – vă deplasați direct la salonul auto al brandului ales, semnați comanda, contractul de vânzare-cumpărare, actul de predare-primire și deveniți proprietarul automobilului mult dorit.
Dacă ați optat pentru un automobil la mâna a doua – în cadrul portalului DriveHub sunt prezente mii de modele în corespundere cu orice necesități. Totodată aici sunt expuse trei tipuri de anunțuri:
4. Unde/cum verific automobilul ales
În cazul în care ați ales un automobil la mâna a doua, cea mai importantă etapă care nu trebuie neglijată este verificarea stării automobilului. Astfel, la prima întrevedere, atrageți atenția la:
Însă, cel mai bine și recomandabil pentru a efectua un astfel de control riguros este să apelați la un service centru. Mecanicii profesioniști cu siguranță vor observa chiar și cele mai mici defecte și vor putea emite o concluzie despre starea reală al automobilului.
Lista service centrelor o puteți găsi aici: SERIVICE AUTO
5. Cum are loc procesul de reînmatriculare
Cumpărătorul împreună cu vânzătorul, automobilul și pachetul de acte (buletinele de identitate, pașaportul tehnic, asigurarea RCA valabilă) se deplasează la orice centru de înregistrare auto din localitate.
Aici se completează cererile de reînmatriculare, contractul de vânzare cumpărare și se achită taxele pentru serviciile respective. Imediat se eliberează pașaportul tehnic temporar pe numele noului proprietar, iar peste o lună în cadrul acestui oficiu poate fi ridicat pașaportul tehnic permanent.
Durata respectivă poate fi mai mică în cazul solicitării serviciului în mod de urgență și achitării sumei adăugătoare. De obicei toate taxele se achită de cumpărător dacă nu a avut loc o altfel de înțelegere prealabilă.
De menționat că deplasarea peste hotarele țării cu pașaportul tehnic temporar este interzisă.
6. Procura generală asupra automobilului
În cazurile în care vânzătorul sau cumpărătorul nu au posibilitate/timp/ sumă de bani necesară pentru reînmatriculare, aceștia pot apela la orice notar în vederea întocmirii procurii generale asupra utilizării automobilului. Ulterior, pe baza procurii respective valabile, noul proprietar poate înregistra automobilul pe numele său.
Important: Procura nu oferă dreptul de proprietate asupra automobilului, ci doar dreptul de a face anumite operaâiuni cu acesta. Mai mult decât atât, procura are un termen de valabilitate, iar la expirarea acestuia în cazul în care automobilul nu a fost reînmatriculat, cumpărătorul pierde dreptul de a efectua orice operațiuni cu automobilul.
7. Procedurile anuale
Anual, fiecare posesor auto este obligat să reînnoiască actele ce permit exploatarea automobilului. Acestea sunt:
*De menționat că odată cu procurarea unui automobil cu actele perfectate, polița de asigurare în mod obligatoriu trebuie schimbată pe numele noului proprietar. Această procedură se face la sediul emitent al poliței respective.
8 Ieșirea peste hotare cu mașina
Pentru a putea ieși peste hotare cu mașina personală, trebuie să dețineți asupra voastră următorul set de acte:
*Important: cu permisul de conducere și pașaportul tehnic temporar trecerea frontierei este interzisă.
Apropo, o varietate mare de mașini din orice categorie puteți găsi aici: CATALOGUL AUTO