Ghidul automobilistului începător

23/02/2023
6013
Partajare pe Facebook

 

Cunoaștem foarte bine că achiziția primului automobil este una extrem de importantă dar totodată dificilă și cu sute de întrebări. De aceea am pregătit un mic ghid pentru șoferii începători, unde am oferit răspunsuri la cele mai des întâlnite întrebări.

 

1. Cum stabilesc ce automobil vreau

Deobicei marca, modelul și tipul de combustibil al automobilului se aleg în funcție de preferințe și necesități personale zilnice.

 

  • Astfel, în cazul exploatării numai prin oraș cu un număr mic de pasageri - alegerea optimă ar fi un automobil compact și econom;
  • În cazul familiilor mai mari – automat apare necesitatea unui portbagaj încăpător – astfel tipul potrivit al caroseriei va fi un universal sau hatchback;
  • Dacă unul din obiectivele exploatării sunt călătoriile în afara orașului – firesc cea mai bună alegere este un SUV/ Crossover cu o gardă la sol mai ridicată;
  • Excepții fac automobilele sport – folosite în majoritatea cazurilor ca mașini de week-end.

Motorizările la fel se aleg individual în funcție de regimul și modul de exploatare zilnică.

  • Pentru distanțe mici, primordial în ambuteiaje de oraș sunt potrivite automobilele de tip hybrid și electrice. 
  • Pentru distanțe medii (exploatare combinată) – se potrivesc cele pe benzină și hybrid.
  • Pentru distanțe mari (inclusiv cu exploatare combinată) – sunt potrivite mașinile diesel.

Important – nu există un automobil perfect. Fiecare model în parte are atât puncte forte cât și puncta mai slabe. Astfel, cel mai bun automobil este acela pe care l-ați ales reieșind din preferințele și criteriile proprii.

 

2. Automobil nou sau cu parcurs

De la bun început trebuie să decideți – optați pentru un automobil nou din salon, sau la mâna a doua.  Ambele categorii au o serie de avantaje dar și dezavantaje:

 

Automobilele noi

  • Avantaje -  garanție 3-5 ani, lipsa parcursului, lipsa grijilor pentru reparații,  cadouri și bonusuri din partea dealerilor, programe de finanțare flexibile, istoric curat, posibilitatea de a comanda combinația personalizată a dotărilor.
  • Dezavantaje – devalorizarea automobilului rapidă (-30% din preț imediat la ieșirea din salon), deservire exclusiv la dealerul oficial (pe alocuri cu prețuri exagerate), asigurare CASCO obligatorie, timpul de așteptare al automobilului comandat poate ajunge până la 3-9 luni.

 

Automobile cu parcurs

  • Avantaje – posibilitatea de a procura un automobil cu un parcurs foarte mic și stare perfectă la un preț mai mic decât din salon, varietate mai mare de modele pe piața auto, libertatea deservirii la orice service, lipsa necesității de a aștepta automobilul.
  • Dezavantaje – posibilitatea de a procura un automobil cu defecte ascunse sau după accident, istoric ne transparent, kilometraj dat înapoi, lipsa oricăror garanții despre lucrările executate, posibilitatea de a da peste vânzători escroci, lipsa oportunității de a alege combinația de dotări.

 

Concluzie

  • În cazul în care optați pentru un automobil nou – trebuie să verificați foarte atent toate punctele din contractul de vânzare.
  • În cazul în care optați pentru automobil cu parcurs – trebuie să îi verificați toate sistemele foarte  minuțios la un service centru „de încredere”.

 

3. Unde caut automobil

În cazul în care ați optat pentru un automobil nou – procedura este foarte simplă – vă deplasați direct la salonul auto al brandului ales, semnați comanda, contractul de vânzare-cumpărare, actul de predare-primire și deveniți proprietarul automobilului mult dorit.

 

Dacă ați optat pentru un automobil la mâna a doua – în cadrul portalului DriveHub sunt prezente mii de modele în corespundere cu orice necesități. Totodată aici sunt expuse trei tipuri de anunțuri:

  • Dealerii oficiali – comercializează mașini la mâna a doua care ceva timp în urmă au fost procurate tot la ei iar apoi schimbate pe altele noi prin sistemul „trade-in”. Automobilele respective de obicei au un preț puțin mai mare decât prețul mediu pe piață însă totodată au parcurs relativ mic și cel mai important – istoric curat și garanția stării tehnice perfecte, emisă de către dealerul respectiv.
  • Parcările auto – comercializează mașini la mâna a doua, procurate atât în Moldova cât și aduse de peste hotare. De obicei astfel de parcări au în vânzare un număr mare de automobile pentru orice necesități și combinații de dotări, cu prețuri foarte variate.
  • Persoane fizice – comercializează automobilele proprii la mâna a doua, la fel procurate atât în Moldova cât și aduse de peste hotare. De obicei după o simplă discuție cu vânzătorul se poate de înțeles dacă automobilul merită să fie procurat sau nu, dar în același timp în cazul respectiv prețul poate fi negociat considerabil.

 

4. Unde/cum verific automobilul ales

În cazul în care ați ales un automobil la mâna a doua, cea mai importantă etapă care nu trebuie neglijată este verificarea stării automobilului.

 

Astfel, la prima întrevedere, atrageți atenția la:

  • Starea caroseriei – prezența loviturilor, petelor de rugină (în special la uși, praguri), prezența semnelor de vopsire/ sudare (în special pe elementele de bază ale caroseriei sub capotă, lângă motor, sub covorașul din portbagaj, și la uși);
  • Starea habitaclului – starea tapițeriei scaunelor, volanului , torpedoului, a pedalelor, butoanelor de pe bord și stării nucii schimbătorului de viteze – reprezintă un indicator al kilometrajului automobilului și modului de exploatare. Cu cât acestea sunt mai uzate cu atât kilometrajul automobilului este mai mare;
  • Funcționarea motorului – este foarte important ca în jurul motorului să nu fie pete de ulei sau de lichid de răcire, iar în timpul de funcționare lucrul motorului să fie linear și lin, fără tulburări, sunete ciudate sau vibrații;
  • Starea suspensiei – în timpul deplasării atrageți atenția la prezența sunetelor și vibrațiilor care vin din partea suspensiei mașinii – în caz perfect acestea trebuie să fie minime.
  • Starea sistemului electric – neapărat trebuie să verificați dacă toate sistemele electrice funcționează bine, dacă nu sunt erori pe panoul de bord și dacă nu sunt „pierderi de energie electrică” – fapt ce duce la descărcarea acumulatorului;
  • Actele automobilului – transparența istoricului (cartea de service), prezența actelor de proprietate asupra automobilului, lipsa restricțiilor de gajare, etc.

Însă, cel mai bine și recomandabil pentru a efectua un astfel de control riguros este să apelați la un service centru. Mecanicii profesioniști cu siguranță vor observa chiar și cele mai mici defecte și vor putea emite o concluzie despre starea reală al automobilului.  

Lista service centrelor o puteți găsi aici: SERIVICE AUTO

 

5. Cum are loc procesul de reînmatriculare

Cumpărătorul împreună cu vânzătorul, automobilul și pachetul de acte (buletinele de identitate, pașaportul tehnic, asigurarea RCA valabilă) se deplasează la orice centru de înregistrare auto din localitate.

Aici se completează cererile de reînmatriculare, contractul de vânzare cumpărare și se achită taxele pentru serviciile respective.  Imediat se eliberează pașaportul tehnic temporar pe numele noului proprietar, iar peste o lună în cadrul acestui oficiu poate fi ridicat pașaportul tehnic permanent.

Durata respectivă poate fi mai mică în cazul solicitării serviciului în mod de urgență și achitării sumei adăugătoare. De obicei toate taxele se achită de cumpărător dacă nu a avut loc o altfel de înțelegere prealabilă.

Important: deplasarea peste hotarele țării cu pașaportul tehnic temporar este interzisă.

 

6. Procura generală asupra automobilului

În cazurile în care vânzătorul sau cumpărătorul nu au posibilitate/timp/ sumă de bani necesară pentru reînmatriculare, aceștia pot apela la orice notar în vederea întocmirii procurii generale asupra utilizării automobilului. Ulterior, pe baza procurii respective valabile, noul proprietar poate înregistra automobilul pe numele său.

Important: Procura nu oferă dreptul de proprietate asupra automobilului, ci doar dreptul de a face anumite operațiuni cu acesta. Mai mult decât atât, procura are un termen de valabilitate, iar la expirarea acestuia în cazul în care automobilul nu a fost reînmatriculat, cumpărătorul pierde dreptul de a efectua orice operațiuni cu automobilul.

 

7. Procedurile anuale

Anual, fiecare posesor auto este obligat să reînnoiască actele ce permit exploatarea automobilului.  Acestea sunt:

  • Certificatul de revizie tehnică al automobilului – se eliberează la trecerea reviziei tehnice la stațiile autorizate și după achitarea impozitului pentru folosirea drumurilor,
  • Impozitul pentru folosirea drumurilor;
  • Polița de asigurare obligatorie (RCA)

Important: odată cu procurarea unui automobil cu actele perfectate, polița de asigurare în mod obligatoriu trebuie schimbată pe numele noului proprietar. Această procedură se face la sediul emitent al poliței respective.

 

8. Ieșirea peste hotare cu mașina

Pentru a putea ieși peste hotare cu mașina personală, trebuie să dețineți asupra voastră următorul set de acte:

  • permisul de conducere perfectat pe numele Dumneavoastră, valabil pentru categoria/subcategoria din care face parte autovehiculul condus;
  • certificatul de înmatriculare a vehiculului;
  • asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto „Carte Verde”, valabilă pentru ţara de tranzit şi destinaţie.

Important: cu permisul de conducere și pașaportul tehnic temporar trecerea frontierei este interzisă.

Concluzie

Întrucât primul pas către automobilul de vis constă din căutări, vă sugerăm să le începeți pe cele mai mari și sigure platforme tematice. Astfel, o varietate enormă de mașini din orice categorie și depă oice criterii le puteți găsi aici: CATALOGUL AUTO