Cum alegem corect anvelope de iarnă

15/11/2022
873
Partajare pe Facebook

Pentru această săptămână meteorologii promit temperaturi de zero grade și precipitații, dar asta înseamnă că toți automobiliștii trebuie cât mai repede să schimbe „încălțămintea” mașinilor. În articolul de mai jos vă  povestim cum să alegeți anvelope de iarnă potrivite din sute de modele.

Din start definim că în articolul respectiv ne vom baza pe câteva noțiuni de bază – nu există anvelope universale. Fiecare model este destinat pentru anumite regimuri și condiții de exploatare. Astfel, cu cât anvelopa este mai  „universală” anvelopa – cu atât proprietățile ei  în anumite condiții de exploatare vor mai proaste. La fel din acest motiv nu vom analiza anvelopele universale pentru iarnă-vară.

Noțiunea a doua – nici un model de anvelope de iarnă nu poate asigura stilul de șofat de vară. Chiar și în cele mai favorabile condiții de temperatură viteza de deplasare trebuie să fie mai mică cu 20% iar distanța față de automobilul din față – dublă.

Anvelope de vară și de iarnă – diferențele

Pe lângă desenul protectorului, anvelopele se deosebesc prin componența chimică, elaborată exclusiv pentru anumite condiții meteorologice.  Astfel:

-Anvelopele de vară, la temperaturi lângă zero devin foarte tari, predispuse derapajului și foarte periculoase la spargeri –  risc de detereorare imediată.

-Anvelopele de iarnă la temperaturi mai mari de +7 C devin foarte moi și instabile în timpul condusului pe orice tip de suprafață.

Marcajul anvelopelor de iarnă

În majoritatea cazurilor anvelopele de iarnă sunt marcate în felul următor:

M+ S – pentru zăpadă și mâzgă,

W+ simbolul fulg — anvelope pentru iarnă,

R+ W (drum + iarnă) - anvelope universale.

Desenul suprafeței de uzură anvelopelor de iarnă

Scandinav- desenul suprafeței este format din „romburi” aranjați sub forma tablei de șah. Acest tip de anvelope se potrivește pentru ierni cu multă zăpadă și ghețuș pe drum.

European- desenul suprafeței este în forma de „brăduț”. Acest tip de anvelope de iarnă este optim pentru iernile „europene” cu ploi și zăpadă umedă.

Cu crampoane – asigură o aderență bună cu suprafețe acoperite cu gheață sau zăpadă. Tipurile de crampoane pot varia după formă sau materialul de execuție. De menționat că exploatarea anvelopelor cu crampoane pe drumurile publice asfaltate este interzisă din cauza deteriorărilor care le aduc stratului respectiv.

La ce atragem atenția la alegerea anvelopelor

În cazul în care ați ales tipul  optimal de anvelope, vă recomandăm să atrageți atenția la următoarele particularități:

Data producerii – este foarte important ca anvelopele să nu depășească vârsta de doi ani, pentru că după această perioadă ele îți pierd din proprietăți. Astfel, există riscul să procurați anvelope noi cu proprietăți ale unor vechi.

Mărimea anvelopelorla alegerea mărimii potrivite este foarte important să luați în considerație recomandările producătorului auto. Roțile prea mari sau prea mici nu vor fi în stare să ofere siguranța, controlul necesar, dar pe lângă acestea pot cauza mărirea consumului de combustibil.

Indexul de încărcare și de vitezădoi factori importanți care trebuie selectați în funcție de un anumit mijloc de transport, regim de exploatare și stil de condus.

Prețexact ca în cazul altor categorii de mărfuri, prețul foarte mic, cel mai des,  vorbește despre o calitate joasă a produsului. Din aceste considerente este recomandat să optați pentru anvelope din categoria de preț medie sau ridicată, astfel asigurându-vă cu garanția unui șofat sigur pentru câteva sezoane.

Aspectele importante:

Înlocuirea tuturor anvelopelor – pentru o exploatare sigură și corectă este foarte important ca automobilul să fie „încălțat” cu un set complet de anvelope de iarnă. Este absolut greșită practica de înlocuire a anvelopelor doar de pe punțile tractante dar și aplicarea anvelopelor de diferite modele și desene alesuprafeței de uzură. O astfel de decizie pune în pericol siguranța Dumneavoastră dar și influențează negativ asupra calităților de exploatare ale automobilului.

Tracțiunea integrală – la fel necesită echiparea cu anvelope de sezon. Acesta este încă un mit categoric greșit despre faptul că automobilele cu tracțiune integrală nu au nevoie de anvelope de iarnă. Anvelopele de vară sub nici o formă nu sunt destinate exploatării în condițiile de iarnă, devin foarte dure și incontrolabile atât în cazul 2x4 cât și 4x4.

Ultimul aspect – unde poate fi procurat un set de anvelope de iarnă calitative? În cadrul site-ului DriveHub cu ușurință puteți găsi lista sta magazinelor specializate care vă vor ajuta să alegeți cel mai optimal model de anvelope și imediat să faceți schimb,  iar harta interactivă va afișa cele mai apropiate puncte.

Surse foto: http://www.themagazine.ca, www.ridetime.ca, www.discounttire.com, www.caricos.com