08/12/2022
2129
Partajare pe Facebook

Din cauza schimbului brusc al condițiilor meteorologice, mulți șoferi au întâmpinat un fenomen neplăcut – portiere și lacăte ale automobilelor înghețate. Oare cum poate fi deblocată corect o mașină, fără a suporta consecințe? Aflați în articolul ce urmează.

Portiere înghețate

În majoritatea cazurilor, deschiderea ușilor este împiedicată de înghețarea garniturii din cauciuc. Astfel, dacă este aplicată forță, consecințele pot ajunge până la ruperea și deteriorarea garniturii cât și până la ruperea integrală a mânerului.


  • Pentru început verificați și alte uși, posibil din partea pasagerului veți reuși să o deschideți.

  • În cazul în care încercarea nu a avut succes, încercați să nu trageți, dar dimpotrivă să apăsați lejer de câteva ori asupra ușii în zona unde este amplasată garnitura. Astfel veți fărâmița gheața de pe aceasta.

  • Dacă nici aceste acțiuni nu s-au soldat cu succes, există încă o metodă alternativă – o sticlă cu apă călduță (nici într-un caz fierbinte), din care trebuie să stropiți orificiile între ușă și caroserie. După ce portiera va fi deschisă – trebuie neapărat să ștergeți garnitura până aceasta va fi complet uscată și să aplicați deasupra soluție specială de izolare pe bază de silicon.

Lacăt înghețat

Majoritatea automobilelor moderne sunt dotate cu lacăt centralizat care deblochează toate ușile la apăsarea unui buton de pe cheie. În cazul în care deblocarea ușii are loc nemijlocit prin introducerea cheii iar lacătul este înghețat – important este să nu aplicați forță în procesul respectiv.


  • Pentru început puteți încălzi cheia cu o brichetă și încet să o introduceți în lacăt.

  • De asemenea, dacă aveți la îndemână alcool curat – puteți să introduceți câteva picături în acesta. Important este să NU folosiți materiale pe baza de kerosen – rămășițele soluției vor aduna umiditate, vor îngheța și pot deveni cauza unor defecțiuni mai serioase.

  • Pe lângă acestea, puteți ține lângă lacăt un vas cu apă fierbinte (nici într-un caz să o turnați în lacăt).

Măsuri preventive

Evitați spălarea automobilului în ajunul înghețurilor. Dacă totuși trebuie să o faceți – se recomandă să apelați la o spălătorie auto profesionistă unde toate spațiile mașinii vor fi suflate cu aer sub presiune. Mai mult decât atât, după spălare este recomandat să țineți mașina în parcare subterană.

  • Străduiți-vă să păstrați automobilul în garaj sau în parcare subterană.
  • Aveți grijă ca garniturile ușilor să fie uscate, dar în caz ideal – asupra acestora să fie aplicate soluții de protecție pe bază de silicon. Acestea se vând la orice benzinărie.

​​​​​​​​​​​​​​

  • Să folosiți soluție specială de iarnă pentru lacăte.
  • La o diferență considerabilă a temperaturii din habitaclu și cei din exterior, se recomandă să țineți ușile deschise pentru a le egala înainte de a închide automobilul. După ce ele vor fi la fel – înghețarea garniturilor va fi evitată.

​​​​​​​

Important: dacă totuși garnitura sau lacătul au fost deteriorate, vă recomandăm cât mai urgent să vă deplasați la un service auto pentru reparație. Lista celor mai apropiate de Dumneavoastră service-uri o puteți vedea aici: Lista service-uri auto.

surse foto: drive2.ru, freepik.com, google.com